Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.


Hemelvaart-vaart 25 mei 2017

Een navigatie-oefening op het Wad voor 4 leergierige schippers.

HemelvaartDe weersverwachting voor deze dag is erg gunstig: NO, 2 à 3 Bft, zonnig. Hoog water ca. 10:00u. Het idee is om een ronde om Lutjeswaard te varen. Ook het tij moet in ons voordeel gaan werken. Ieder doet zo zijn voorbereidingen hoe en waarlangs te navigeren.
Gerrit heeft zelfs een heel schema gemaakt met alle "waypoints" en tijdstippen waarop we daar dan moeten zijn. Het afgelopen week aangeschafte antieke kompas kan ook getest worden.
Het plan is om tot het Monument op de Afsluitdijk te varen; dan in noordelijke richting tot in de Texelstroom en die neemt ons dan mee waarna we over de Bollen weer in het Visjagersgaatje terugkeren. Dat is dan tegenstrooms maar we rekenen op wind. Klik op de kaart voor een grote afbeelding.

We vertrekken om 9:20 vanuit de Waddenhaven richting monument. We liggen snel onder zeil en zien dat we het niet volledig kunnen bezeilen. Er is nog een restje vloedstroom dus dat is gunstig. Bij boei AD5 moeten we toch echt overstag om een kruisslag te maken. Als we denken dat het monument wel bezeild is gaan we weer overstag. Maar er is weinig wind overgebleven en de stroom is inmiddels tegen. dus waar komen we uit? Juist; bij AD5! Dus alle moeite voor niks en forse achterstand op Gerrits tijdschema.

De wind is nu ook volledig ingezakt. Spoedoverleg: terug naar Den Oever of op de motor naar het noorden? Het laatste: de pruttel wordt gestart en koers pal noord. Langs uitgebreide met stokken afgezette Zeeuwse mosselpercelen tot aan VL1 en daarna naar T31. Nog steeds niet bezeild en nauwelijks wind en de sterke stroom duwt ons richting Vogelzand.
Vanaf T31 kunnen we weer zeilen; weinig wind maar wel een verademende stilte nu de motor weer uit is.

Het is hier wel druk: vissende garnalenkotters (WR en TX) en toeristenboten die naar de kudde zeehonden op het Vogelzand komen kijken. We hadden véél dichter bij het Vogelzand langs kunnen varen. Dat leren we dus nu voor een volgende keer. Vlak naast ons is ook een enorm perceel met mosselzaadvanginstallaties. Daar willen we geen aanvaring mee maar de ebstroom trekt ons er wel naar toe. Dus pruttel moet ons maar even uit de drukte helpen. Volgens Gerrits elektronische navigatie hulpmiddelen hebben we hier ergens een rondje gevaren of ongemerkt een stukje teruggedreven. Zo zie je maar weer dat wind en stroming je goed voor de gek kunnen houden! Het tijdschema van Gerrit klopt aardig nu; we liggen minder dan een half uur achter.

Nu over de Bollen. Heel eigenwijs volgen we niet de betonning maar varen daar ruim naast. We kunnen er makkelijk varen maar het zwaard komt soms wel even omhoog omdat het de bodem raakt.

Nu komen we in druk vaarwater; op het Malzwin en Visjagersgaatje is het spitsuur. Een ware armada van grote en kleinere jachten is onderweg naar het Marsdiep. De Stevinsluis spuugt telkens groepen schepen uit. We komen meerdere groepen tegen. Wij blijven lekker buiten de betonning varen en hebben er geen last van. Nederland heeft duidelijk vakantie.

Tegen 16:00u liggen we weer op ons plekje in de Waddenhaven; net op tijd want het loopt daar snel vol met andere watersporters. Gerrits tijdschema klopt wel ongeveer.

Dit was een een goede oefening, een dergelijk rondje kunnen we, ook met gasten, nog wel eens varen.

En hebben we de Hemel nu gevonden? Nou nee; maar we zijn er wel vlakbij geweest; het was een prachtige rondvaart.

Gerrit, Marc, Wijnand & Hans

Getijdetabel Den Oever

Weerstation Den Oever

 

Klik hier voor de nieuwsbrief van Mei 2018.

 

Vrijwilligers gezocht.

De Stichting Skuutje WR60 is voortdurend op zoek naar nieuwe, met name ook jonge, mensen die helpen bij het 'reilen & zeilen' van het schip.
Als het zeilen met een platbodem op de Waddenzee je interesse heeft ben je welkom. Heb je geen zeilervaring? Geen probleem. Je leert de kneepjes tijdens het varen. In de winterperiode is er ook onze schipperscursus om de theoretische zaken bij te spijkeren.
We hopen dat met name ook jongeren (hij én zij) zich zullen aanmelden: zij zijn onmisbaar voor de continuïteit!