Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.


Schipperscursus 2017mini DSC01818

De stichting Skuutje WR60 bestaat uit het bestuur en de leden van de werkgroep Reilen en Zeilen. Het merendeel van de leden is in het  voorjaar 2016 als vrijwilliger begonnen en had op dat moment weinig tot geen ervaring met het varen met de Skuut. De meeste kennis die we nu bezitten hebben we in de praktijk opgedaan tijdens de vaarten op de donderdagavond.

Om de leden nog meer vertrouwd te maken met het varen met de Skuut en met de omstandigheden op de Waddenzee zijn we nu bezig met het verbeteren van de theoretische kennis. De oudgedienden onder de leden, Tjeerdo, Kees en Dieks, delen nu hun kennis middels de Schipperscursus.

mini DSC01819De planning van twee avonden is al direct uitgebreid met een derde avond. De onderwerpen zijn onder meer: Koppels en krachten, zeilstanden, navigeren, getijbeweging en meer. Tijdens de les blijkt al snel dat de aanwezigen het nuttig maar ook leuk vinden om het nieuwe seizoen beter onderlegd in te gaan. We zijn dan ook van plan om straks in de praktijk te controleren of de theorie wel klopt. Dat houdt dus in dat we minder van de ondergaande zon gaan genieten en meer oefeningen uit gaan voeren. De leraar als aangewezen vrijwilliger overboord zetten voor de oefening Man over boord bv.

Uiteraard worden eventuele nieuwe vrijwilligers op dezelfde manier bijgeschoold. Het ontbreken van kennis hoeft dus geen belemmering te zijn om u als vrijwilliger aan te melden.mini 170404   1   Schipperscursus

De tweede avond kwamen de stromingen op de Waddenzee ter sprake. Hoe ontstaan de stromingen, waar zijn ze het sterkst, welke richting ontstaat er achter een eiland als het water van twee kanten stijgt en wat is de invloed van alle stromingen op het schip. Denk hierbij ook aan het doel en de koers naar dat doel.

mini 170404   2   SchipperscursusVervolgens werd ook het zeilen en de stand van de zeilen besproken. Hoe ga je snel door de wind met behulp van de fok en het bak trekken van de fok. Rem het schip niet te veel af door het roer een flinke duw te geven zodat je goed door de wind kunt gaan.mini 170404   3   Schipperscursus

Ook de invloed van een kluiver op het roer komt aan bod.

De derde avond op 4 april stond in het teken van navigeren en het trimmen van de zeilen. Als eerste werd in groepjes van twee personen gewerkt aan een vragenlijst. Hierin werd bv gevraagd hoe je van Den Helder naar Den Oever moet varen afhankelijk van de waterstanden en de windrichting. Uitzoeken aan de hand van getijdentabellen en een waterkaart van het vaargebied. Een andere vraag betrof de mogelijkheden van droogvallen. Wanneer kun je dit doen maar vooral wanneer kun je dit niet doen. Dit om te voorkomen dat je dagen lang op het wad ligt te wachten op hoog water.mini 170404   5   Schipperscursus

Daarna liet Kees met behulp van een model botter van een meter hoog zien wat de invloed is van het spannen van het voorlijk van het grootzeil bij het scherp aan de wind zeilen. En tegengesteld: wat is de invloed van het losser stellen van het voorlijk bij ruime wind en voor de windse koersen. Wanneer trek je de halstalie strak? Kortom; hoe krijg je zoveel mogelijk voortstuwende krachten uit het zeil op het schip.

 mini 170404   6   Schipperscursus

 

Getijdetabel Den Oever

Weerstation Den Oever

 

Klik hier voor de nieuwsbrief van Oktober 2017 met de presentatie van de Wieringer Kalender 2018.

 

Vrijwilligers gezocht.

De Stichting Skuutje WR60 is voortdurend op zoek naar nieuwe, met name ook jonge, mensen die helpen bij het 'reilen & zeilen' van het schip.
Als het zeilen met een platbodem op de Waddenzee je interesse heeft ben je welkom. Heb je geen zeilervaring? Geen probleem. Je leert de kneepjes tijdens het varen. In de winterperiode is er ook onze schipperscursus om de theoretische zaken bij te spijkeren.
We hopen dat met name ook jongeren (hij én zij) zich zullen aanmelden: zij zijn onmisbaar voor de continuïteit!