Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

Wieringer skuutje WR60 / ONEW - juni

 

Nieuwsbrief Skuutje WR60 en ONEW

Deze nieuwsbrief is een gezamenlijke uitgave van de stichting Skuutje WR60
en de stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen (ONEW)


Dutch Woodenboat Festival (DWBF) in Den Helder

Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 juli vindt op het terrein van de voormalige Marine Werf Willemsoord in Den Helder voor de eerste keer het Dutch Woodenboat Festival plaats. In het water liggen een groot aantal schepen waaronder uit Den Oever de Wieringer Aak WR4 en ons Wieringer Skuutje WR60. Op de kant liggen de kleinere houten schepen, schepen die door professionele werven en die door amateurs gebouwd zijn. Verder zijn ook de bedrijven vertegenwoordigd die op enige manier iets te maken hebben met de houten bootbouw.
Op de website van het Dutch Woodenboat Festival is naast het programma ook veel aanvullende informatie beschikbaar.
 
Op deze in 2017 door Ruben Hamberg (EOC) tijdens de Traditionele Schepenbeurs in Den Helder gemaakte foto liggen met de kop op de steiger van onderen naar boven het Wieringer Skuutje WR60, de Wieringer Aken WR4 en WR173, de ijzeren Lemmer Aak LE74 en de twee houten botters HD2 en RD28.

Den Oever

Den Oever is een ideale uitvalshaven voor tochten op het Wad en IJsselmeer. De komende maanden vinden er op de haven twee evenementen plaats: Naast bovengenoemde evenementen zijn er rond de haven van Den Oever het hele jaar ook andere activiteiten:

De werkplaats/ontmoetingsruimte

Ten behoeve van de schepen uit de Historische Hoek komt er bij de betreffende schepen, niet ver van het historische peilschaalhuisje een werkplaats/ontmoetingsruimte. Het gebouw is een initiatief van de stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen (ONEW, www.onew.nl) en het is de bedoeling dat het in de loop van 2019 gerealiseerd wordt.
In dit gebouw worden kleine werkzaamheden ten behoeve van de schepen verricht en is daarnaast een ontmoetingsruimte van allen die betrokken zijn bij de historische houten schepen.
 
Het gebouw komt op betonblokken te staan, ruim 1,5 m boven de kade. Dit omdat de haven van Den Oever bij hoogwater en opstuwende wind regelmatig onderloopt. De bouw wordt mogelijkgemaakt dankzij de inzet van vrijwilligers en financiële ondersteuning van Leader en het Waddenfonds.

 


Het Wieringer Skuutje WR60

De Historische Hoek van de Vissershaven van Den Oever is de vaste ligplaats van de meer dan 100 jaar oude Wieringer Aken WR4 en WR173. Deze bijzondere schepen worden vergezeld door een ander uniek schip: het uit 1840 daterende Wieringer Skuutje WR60 (www.wr60.nl). Dit schip is het oudste vissersschip van Nederland en als enige overgebleven van een vloot van honderden van deze schepen.
Het schip is tussen 2011 en 2015 volledig gerestaureerd.
Een werkgroep rond het Skuutje onderhoudt en zeilt het schip.
Het in de vaart houden van een dergelijk schip kost veel moeite en geld. Daarnaast moet er ook jaarlijks een bedrag gereserveerd worden voor toekomstige grotere restauraties. Het is daarom beschikbaar voor verhuur en evenementen.
 
De stichting Skuutje WR60 (een door de Belastingdienst goedgekeurde ANBI stichting is) ontvangt regelmatig bijdragen van personen die het Skuutje een goed hart toedragen.
Daarnaast zijn er 10 bedrijven, de zogenaamde Inhoutgevers (de inhouten zijn de dwarsscheepse verbanden in een schip: de knieën, zitters en dekenpoten), die jaarlijks een bijdrage geven.
De 10 Inhoutgevers zijn:

Nieuwsbrieven

Sinds het officiële begin van de restauratie van het Skuutje, worden er regelmatig Nieuwsbrieven uitgegeven, eerst over de restauratie en later over het reilen en zeilen van ons scheepje.
Op de website van het Skuutje (www.wr60.nl > Nieuws > Nieuwsbrieven) zijn alle Nieuwsbrieven nog in te zien: ze geven een mooi beeld van wat er vanaf 2012 rond het oudste houten vissersschip van Nederland allemaal heeft plaatsgevonden.
  1. Klik hier als je deze Nieuwsbrief als pdf wilt downloaden.
  2. Klik hier als je de Nieuwsbrief van maart wilt bekijken. Deze bevat een terugblik op het afgelopen jaar, de werkzaamheden dit winterseizoen en een vooruitzicht op het komend seizoen.
Contactgegevens

Stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen (ONEW)
www.onew.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 - 51 05 45 36 / 06 - 20 13 53 37
Stichting Skuutje WR60
www.wr60.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l
06 - 20 13 53 37 / 06 - 10 51 58 35


Deze Nieuwsbrief wordt deels op papier en deels per e-mail (ruim 400 inschrijvingen) verspreid.

 1995 - Gezicht naar Zee
Een film van Petra Goedings, over vissers op Wieringen, in samenwerking met de Vereniging Aak (Wieringen)

Vrijwilligers gezocht.

20181108 122610 kopie Groot

De Stichting Skuutje WR60 is voortdurend op zoek naar nieuwe, met name ook jonge, mensen die helpen bij het 'reilen & zeilen' van het schip.
Als het zeilen met een platbodem op de Waddenzee je interesse heeft ben je welkom. Heb je geen zeilervaring? Geen probleem. Je leert de kneepjes tijdens het varen. In de winterperiode is er ook onze schipperscursus om de theoretische zaken bij te spijkeren.
We hopen dat met name ook jongeren (hij én zij) zich zullen aanmelden: zij zijn onmisbaar voor de continuïteit!