Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

Nieuwsbericht van woensdag 6 november 2019...

De EOC Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Voor het vierde achtereenvolgende jaar vaart het Skuutje WR60, samen met de Wieringer Aak WR4, via de EOC Traditionele Schepen Beurs in Den Helder naar zijn winterligplaats in de haven van De Haukes. De beurs vindt plaats op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 november 2019!

Afgelopen dinsdag werden de WR4 en de WR60 van Den Oever naar Den Helder overgevaren: geen wind en druilerige regen.


De Traditionele Schepen Beurs wordt gehouden op het voormalige marine complex Willemsoord. De binnen beurs vindt in gebouw 66 plaats. Rond het gebouw is er op vele plaatsen iets te zien en te doen. Zo worden er houtwerk methoden ten toon gesteld in de Medemblikker loods (naast het beursgebouw) en liggen de verschillende havens vol met traditionele schepen, groot en klein. Sommige schepen zijn open  voor publiek en hier krijg je een mooi kijkje van het leven aan boord.
Het toegangsbewijs tot de beurs geldt ook als toegangsbewijs tot het Reddingsvaartmuseum en het Marine museum, beide op loopafstand van de Traditionele Schepen Beurs.
 

Onderstaande foto is in november 2017 door Ruben Hamberg (EOC) gemaakt tijdens de EOC Traditionele Schepen Beurs in Den Helder. Het Skuutje is het schip onderaan de foto.


't Skuutje en haar verhaal

Lezing Traditionele Schepen Beurs zondag 10 november 2019, 13:00 uur
Ongeveer 20 jaar na de dood van Napoleon werd rond 1840 in Makkum het Skuutje WR60 gebouwd. Dat was 20 jaar voordat de petroleum werd uitgevonden en 40 jaar voordat in Friesland elektrisch licht en telefonie beschikbaar kwam.
In de voordracht wordt onder andere ingegaan wat het betekent dat het Skuutje de eerste 90 jaar vanaf een eiland voer, dat Wieringen geen haven had, dat het schip pas na 100 jaar een motor kreeg, dat het oorspronkelijk gebouwd is met hout uit het Franse Moezelgebied, hoe de laatste grote restauratie heeft plaatsgevonden en wat de plannen zijn rond de oprichting van een werkplaats/ontmoetingsruimte (zie hieronder).

Werkplaats / omtmoetingsruimte

Het was de bedoeling dat de werkplaats en ontmoetingsruimte bij de Historische Hoek van de haven van Den Oever dit jaar gerealiseerd zou worden. Door logistieke problemen is dat nog niet gelukt.
We gaan er nu van uit dat alle voorbereidingen binnenkort afgerond worden. Omdat de haven in de winter bij hoogwater en opstuwende wind regelmatig onderloopt kunnen we met de bouw pas dit voorjaar beginnen en verwachten dat het gebouw voor de zomer gerealiseerd is.

De oprichting van de werkplaats/ontmoetingsruimte bij de Historische Hoek van de haven van Den Oever wordt mede ondersteund door Leader en het Waddenfonds.


Cursus 'Zeilen voor Landrotten

Het plan is er om ook in 2020 in het zeilseizoen de cursus 'Zeilen voor Landrotten' te organiseren. Deze cursus is uitdrukkelijk niet bedoeld voor mensen die al zeilervaring hebben. Hij is wél bedoeld voor vrouwen of mannen die nauwelijks of geen zeilervaring hebben, voor jonge en enthousiast mensen die willen leren zeilen of voor ouderen die zich afvragen of ze zich nog thuis zullen voelen op het water.
De cursus bestaat uit een 6- tot 8-tal bijeenkomsten van 2 tot 3 uur. 
Mocht je geïnteresseerd zijn neem dan contact met ons op. We zetten je dan op de lijst van belangstellenden en nemen contact met je op als er weer een cursus georganiseerd wordt.

Nieuwe informatie flyer
Er is een nieuwe informatie flyer. Klik op onderstaande afbeelding om die te bekijken en/of te downloaden

Contact
Beide organisaties zijn te bereiken via het secretariaat:
      - Secretariaat stichting Skuutje WR60 en
      - Secretariaat stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen (ONEW)
               Stroeërweg 37
               1777 NE  Hippolytushoef
               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
               06-20 13 53 37

 1995 - Gezicht naar Zee
Een film van Petra Goedings, over vissers op Wieringen, in samenwerking met de Vereniging Aak (Wieringen)

Vrijwilligers gezocht.

20181108 122610 kopie Groot

De Stichting Skuutje WR60 is voortdurend op zoek naar nieuwe, met name ook jonge, mensen die helpen bij het 'reilen & zeilen' van het schip.
Als het zeilen met een platbodem op de Waddenzee je interesse heeft ben je welkom. Heb je geen zeilervaring? Geen probleem. Je leert de kneepjes tijdens het varen. In de winterperiode is er ook onze schipperscursus om de theoretische zaken bij te spijkeren.
We hopen dat met name ook jongeren (hij én zij) zich zullen aanmelden: zij zijn onmisbaar voor de continuïteit!