Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

161023   Logo SSWR60   transparant (Custom)

Cursus zeilen naaien. Winter 2018/19mini DSC03178

In het kader van kennis overdracht is de werkgroep Reilen & Zeilen bezig om zich de techniek van het zeilnaaien eigen te maken. De cursus vindt plaats in de maanden december en januari, omdat we toch niets beter te doen hebben nu de schepen afgetuigd en onderzeil liggen voor de winter.

5 Deelnemers heeft de cursus zeilen maken: Dieks, Frans, Monique, Marc en Hans. Met Kees als bevlogen leermeester.

mini DSC03174Voor de eerste lesmiddag ligt er voor ieder een indrukwekkend materiaal- en gereedschaps-pakket klaar; een lap zwaar vlasdoek, diverse naalden, een handschoentje met daarin een metalen plaatje, vlijmscherpe haakjes, kluitje bijenwas en bollen hennepgaren. Aangevuld met de nodige Hansaplast. Het ruikt allemaal authentiek lekker naar bruine teer.mini DSC03188

De bedoeling is om een miniatuur model grootzeil te maken met alles erop en eraan; dubbelingen, grommers, lijken en leuvers.

Meteen beginnen om een zoom te naaien in de eerste lap doek (kleed). Dat valt tegen! De naalden zijn vlijmscherp maar gaan toch niet gemakkelijk door het doek. En dit is nog maar het begin; een simpele zoom, door nog slechts twee lagen doek.
Verderop in het te maken zeil zullen we te maken krijgen met meerdere lagen.

Het naaien is een beetje te vergelijken met het prikken van een saté-pen door een plaat karton.

mini DSC03182Volgens Kees kan een goede zeilenmaker een naad van 3 tot 4 meter per uur naaien. Wij redden dat nog niet: in 3 mini DSC03180tot 4 uur nog geen meter........ Maar gedurende de lessen die volgen gaat het toch gemakkelijker. Zeilen naaien blijkt uiterst meditatief: verstand op nul en alle concentratie op je werkstuk.
Kees is streng: als het niet goed is mag je het weer uithalen! Die frustratie hoort dus ook bij het leren zeilnaaien.

Het naaien is niet het enige wat we moeten leren. Een zeil is geen platte lap; er moeten diverse bollingen en rondingen in komen. Hoe dat moet, wordt dus uitgebreid bestudeerd en uitgepuzzeld. Halverwege de cursus begint in ieders werkstuk de vorm van een zeil herkenbaar te worden: naar eigen keuze een rechte gaffel, meer of minder gebogen gaffel of sprietzeil.

Misschien zullen we na afloop van deze cursus nooit meer een compleet zeil fabriceren maar we weten en begrijpen nu wel hoe een zeil in elkaar steekt en bij averij kunnen we professionele reparaties uitvoeren.

Wat doen we straks met het mooie modelzeiltje wat we gemaakt hebben? In de zomer ophangen als zonnescherm boven het terras? Of gaan we door met een cursus om er een passend bootje bij te maken.....

Auteur: Hans Zijm

Meer beeldvullende foto's in het fotoboek.