Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.


Donderdagavond 9 juni 2016 19:00u; "Historische Hoek" haven Den Oever.161023   Logo SSWR60   transparant (Custom)

Het is prachtig zeilweer: aangenaam temperatuurtje; noordenwind ca. 3 bft; het is laagwater. We zijn met 5 personen: Gerrit, Willem, Marc, Monique en Hans; allemaal nog geen super ervaren skuut-vaarders maar we leren snel. Tjeerdo, Kees en Dieks; de "bazen/schippers" van de WR-60 hebben besloten zich even op de achtergrond te houden en ons lekker te laten aanmodderen. We hebben daarbij wel het vermoeden dat Tjeerdo ons via de webcam in de gaten houdt. Maar wij modderen niet en hebben de skuut in een mum van tijd vaarklaar. Losgooien; klapje achteruit op de motor en we varen de haven uit. Nagekeken door de bemanning van de WR 173, die zijn vandaag met een grote groep dus het overleg vooraf duurt daar dan ook langer.

Ruim buiten de haven zeilen hijsen en bakboord uit aan de wind het Visjagersgaatje in. We hebben enige stroming van de Stevinsluizen mee en er loopt nog een restje ebstroom. Voorlopig gunstig; maar niet voor lang. Om het Visjagersgaatje te bevaren zullen we moeten kruisen; en niet zo'n beetje ook; korte slagen; het vaarwater is daar smal; zeker bij laag water. Wij zijn luie toerzeilers dus we willen het wat gemakkelijker. Het IMG 0779 (Large)Wieringer Diep in dan maar? Dat helpt ook niet want na een korte afstand buigt dat ook af recht tegen de wind in. Bovendien is het daar ondieper en de betonning is niet zo rijkelijk als we gewend zijn.

Achter ons zien we de WR 173 de haven uitvaren en koers zetten parallel aan de Afsluitdijk. Goed bekeken van ze; wij gaan dat ook doen. We zijn al ruim buiten de strekdammen en besluiten tot een voor ons onbekende route: afsnijden achter de "banaan" langs en dan dezelfde koers oppakken als de WR 173 doet.

Inmiddels staat danzij Marc en Willem ook de kluiver bij. Gerrit aan het roer is daar blij mee want de skuut ligt daarmee prachtig op het roer. Vlakbij liggen de zeehonden op de drooggevallen plaat loom naar ons te loeren. Monique en Marc delen koffie en koek rond. Lekker bakkie bij onspannen vaartochtje.

Hoewel; ontspannen??? Het is hier behoorlijk ondiep, in ieder geval niet wat de kaart ons belooft. Het zwaard ploegt over de zeebodem. Hans denkt even slim te zijn door met de pikhaak te peilen en ja hoor; het lukt hem om de pikhaak te verliezen. Geen nood; "man over boord"-manoeuvre en de pikhaak is weer gered.

Ondertussen gniffelen we over Tjeerdo die dit allemaal via de webcam bekijkt...........1467543539235 (Large)

We komen in het vaarwater langs de Afsluitdijk en hopen nu op iets dieper water maar dat blijft tegenvallen. Zo nu en dan komt het zwaard helemaal omhoog en eenmaal voelen we dat we de zeebodem raken; even is de snelheid er uit. Of was het die grote vis van de Staatsloterij met jeuk aan z'n rugvin? Gerrit wijst op de wolken modder in ons kielzog: we zijn duidelijk aan het ploegen.

We varen door tot aan het monument op de Afsluitdijk. Cornelis Lely keurt ons geen blik waardig en blijft stoïcijns met z'n rug naar ons toe staan. De WR 173 is inmiddels ook omgekeerd en vaart ons tegemoet en voorbij. Wij gaan ook overstag en volgen; we willen natuurlijk inhalen.... In eerste instantie lopen we ook werkelijk op maar er voorbij en glorieus als eerste weer terug in de haven zit er toch niet in. Geen last meer van ondieptes; de vloed loopt en dat merk je. We nemen ruim de tijd om voor de havenmond de zeilen netjes te bergen. En we kijken uitgebreid naar de kolkingen en golfpatronen in het water vanwege de botsende stromingen aldaar. Ondertussen worden wij weer bekeken door een nieuwsgierig rondzwemmende zeehond.

Ruim voor zonsondergang liggen we weer afgemeerd in de haven. We kijken terug op een schitterende en zelfs een beetje avontuurlijke vaartocht.

Meemaken? Op de donderdagavond wordt er met het Skuutje gevaren; tenminste als het weer meewerkt; bij harde wind (6bft en meer) of dreigende (onweers-)buien varen we natuurlijk niet. Belangstellenden kunnen mee. Let wel: het Skuutje is klein; met 8 à 9 opvarenden is het vol. En ook belangrijk: er is geen modern comfort, dus geen gerieflijke zitplaatsen; geen catering; geen sanitair en geen WiFi. Gewoon authetiek spartaans, zoals dat honderd jaar of langer geleden gebruikelijk was.

Graag vooraf even bellen: Tjeerdo     ; Gerrit     ; Hans   ;

 Zie verder   www.wr60.nl   en   facebook.

Blijf je liever op het land? Bezoek dan de thematentoonstelling "onder de hemelboender" in museum Jan Lont.