Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

Nieuwsbrief 19 augustus 2012

Wieringer skuutje WR60 naar de haven van Den Oever!

Aanstaande vrijdag wordt het skuutje door de kraan van firma Luyt uit Den Oever op de dieplader van de firma Kaan uit Hippolytushoef gehesen. Niet om daar te water gelaten te worden (hij zou zinken) maar om tegen de Visafslag op de kade gezet te worden. Tijdens de Flora- en Visserijdagen wordt dit bijzondere project aan de bezoekers getoond en zullen betrokkenen uitleg geven over de restauratie.
Dinsdag 28 augustus gaat het skuutje weer terug naar Westerland om daar de restauratie verder af te ronden.Voortgang restauratie

De restauratie onder leiding van Kees Hos en zijn team verloopt voorspoedig. Omdat vlak en de onderste gangen zijn vervangen en nu ook nieuwe spanten in het schip zijn geplaatst, is er zoveel stevigheid in het scheepje terug dat het naar Den Oever getransporteerd kan worden.
Spannend was of we voldoende krommers konden bemachtigen: in de vorm van de spanten krom gegroeid eiken hout. Gelukkig is ons dat vorige maand gelukt en ligt er nu in de loods van Gerrit van Zoonen in De Haukes nu 12 m³ hout voor krommers (waarvan verreweg het meeste hout als brandhout af zal vallen).
120817   1   Voortgang restauratie

Schipperscursus

Als de restauratie van de WR60 is afgerond, gaat er ook mee gezeild worden. De verwachting is dat het in de tweede helft van 2013 zover is.
We willen graag dat velen kennismaken met het schip: het schip moet varen.
Zeilen met een oud vissersschip vereist kennis van andere technieken dan zeilen op een modern schip. Vandaar dat we een groep personen vertrouwd willen gaan maken met oude houten vissersschepen: een schipperscursus.
Een nevendoel van de cursus is dat kennis die bij oudere generaties aanwezig is, wordt overgedragen aan jongere generaties.
Omdat ook de Vereniging Aak (zie www.verenigingaak.nl), de organisatie die de Wieringer Aak WR173 exploiteert, vergelijkbare doelen heeft, wordt de cursus in samenwerking met de Vereniging Aak georganiseerd.
De cursus start in het najaar en loopt door tot in 2013.
Iedereen kan deelnemen aan de cursus. Zeilervaring is een voordeel maar niet noodzakelijk.
In september 2012 en het voorjaar 2013 wordt er instructie gegeven op de WR4 en de WR173. In de winter gaan we aandacht besteden aan de theorie.
Als het skuutje is gerestaureerd, worden alle cursisten uitgenodigd voor een tochtje met het unieke scheepje.
De kosten van de cursus zijn € 95,-.
De informatiefolder is te downloaden: 120816 - Flyer - Schipperscursus.pdf.

Financiën / loterij

De financiering van het project loopt parallel met die van de restauratie: het gaat goed, voor de wind, maar het is nog een lange tocht naar de finish. De kosten van de totale restauratie ramen we op minimaal € 50.000. Hoewel het dus moeilijk is nu in te schatten welk bedrag nog ontbreekt denken we dat dat een bedrag is tussen de € 8.000 en € 10.000. Sponsoren zijn nog steeds welkom (zie het menu Sponsors).
Ter ondersteuning van de financiering, zijn we, naast postzegels en CD's en bronzen beeldjes, nu ook gestart met een loterij. Op de Flora & Visserijdagen verkopen we loten. Een lot kost € 10,- en onder elke 50 verkochte loten, verloten we een door Hans Blank gemaakt bronzen beeldje. Loten zijn ook te koop bij het secretariaat van de Stichting van de Vrienden van de Wieringer Aak.

Postzegels

Alle dubbeltjes tellen. Ook het dubbeltje dat van elke speciale restauratie postzegel ten goede komt aan de restauratie. De postzegels zijn nog steeds te koop bij:
Ook zijn de postzegels bij het secretariaat van de Stichting van de Vrienden van de Wieringer Aak aan te schaffen.
Een velletje met 10 postzegels van € 0,50 kost € 6,-.


Op http://www.wr60.nl vind je de meest recente informatie over de restauratie van het Wierings Skuutje WR60!

Stichting Vrienden van de Wieringer Aak - Stroeërweg 37 - 1777 NE Hippolytushoef
06-20 13 53 37 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.