Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

Retourtje Oudeschild


Met de Skuut naar Texel.mini wr60 op TX 1 (003)

2e Pinksterdag 5 juni 2017 door Hans Zijm

Oudeschild is meer dan dertig jaar thuishaven geweest van -toen- de TX60. Een reden om onze trots daar weer eens te laten zien.

Klik hier voor een filmpje van het vertrek uit Oudeschild made by Marjoke

Het Plan: 09:45 vertrek uit Den Oever; met de ebstroom oversteken, verwachte aankomst Oudeschild rond 12:00 (=LW). Weer terug rond 14:00 en met de vloed mee naar huis; verwachte aankomst ca.16:00.
Het weer: stevige 5+ Bft uit ZW, zal na de middag iets afnemen. Verder zonnig met enige lichte bewolking. LW Oudeschild 11:50. De weersverwachting was de voorgaande dagen overigens nogal veranderlijk!

Bemanning: Dieks, Gerrit, Wijnand, Dorreke, Merel, Marc en Hans

Vóór vertrek zetten we een reef in het zeil. Wel nodig ook want het waait stevig. Even voor 10:00 zijn we de haven uit. Op zee is het angstvallig stil wat betreft scheepvaart; een enkele Kotter en een enkel groot jacht. Durft de rest niet?

Het Visjagersgaatje ziet er nog heel vriendelijk uit al is er wel wat meer golfslag. Na een uur varen zitten we op de Bollen. mini DSC02389Ook hier uiterst vriendelijk vaarwater. Maar dan komen we in de Texelstroom: de ebstroom tegen de harde wind bouwt hoge golven. Het is altijd moeilijk golfhoogten te schatten maar ze komen zeker in de buurt van één meter. De Skuut houdt zich voorbeeldig. Snijdt door de golven maar soms is een stuiterpartij van golftop naar golfdal onvermijdelijk. Onze bemanning maakt aardige val- en duikelpartijen; het is onmogelijk om je staande te houden. Gerrit en Hans maken de grootste schuivers dwars over het achterdek.
Onze komst naar Oudeschild is aldaar al bekend gemaakt. Op de havenhoofden wacht een reporter/fotograaf van de Texelse Courant ons al op en ook Siem Hemelrijk -oud eigenaar/schipper van de TX60- is er. Verder nog een horde toevallige toeristen die allemaal hun cameralenzen op ons richten. Zij moeten zeker de bodem van de Skuut gezien hebben terwijl wij, zelfs nog vlak voor de havenmond, de woeste baren trotseerden.

Na aanleggen natuurlijk alle belangstellenden en de pers te woord staan: Siem Hemelrijk zegt best geëmotioneerd te zijn bij het zien binnenvaren van zijn vroegere scheepje. We eten een visje op de haven. Gerrit stelt voor om bij een van de vele rondvaartbedrijven te gaan vragen of een tochtje met "dat leuke scheepje" te boeken valt.

mini DSC02399

Tegen 14:00 gaan we rap weer terug. De Texelstroom is een stuk rustiger nu vloed en wind dezelfde kant op gaan. Toch stampen en slingeren we nog stevig. Buiswater maakt de boel aardig nat. De beloofde afname van de wind maken we niet mee; gaat misschien wel op voor de rest van het land maar hier op het Wad gelden andere wetten. Hier stroomt de vloed en die trekt de ZW wind aan.

Kort vóór 16:00 zijn we moe, nat maar voldaan terug op onze vaste ligplaats in Den Oever. Het was een schitterende en leerzame tocht.