Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

Suikerwerken

161023   Logo SSWR60   transparant (Custom)


 

Gladheids bestrijding met suiker ipv zout.

 

 Tijdens een aantal vaarten met flinke wind en hoge golven, de wedstrijdvaart en het retourtje mini image1Oudeschild, hebben er een aantal glijpartijen aan boord plaatsgevonden. De oorzaak daarvan was het gladde dek. Bij rustig weer blijft het dek wel droog maar bij wat heftiger omstandigheden komt er het nodige buiswater over en in het schip. Als je dan ook nog flink schuin vaart blijkt dat het dek te glad is om veilig te kunnen werken. Er ontstond een leuke discussie binnen de werkgroep Reilen en Zeilen hoe dat op te lossen is. Met zand in de laatste laklaag wordt het dek te scherp. Daarop kwam het idee om het voorbeeld te volgen uit de surfplanken wereld. Daar is geëxperimenteerd met zout op de bovenkant.

Wij hebbemini image4n een proef gedaan met de onderzijde van een dekplank. De ene helft is met Biopin olie ingesmeerd en met zout bestrooid. De andere helft is met suiker bestrooid. Na het drogen is zowel het zout als de suiker met warm water weg gewassen. En tijdens een reguliere donderdagavond vaart is het resultaat uitgetest en vergeleken met een onbehandelde plank. Uiteraard was de laatste de slechtste. En met kop en schouder werd de besuikerde plank de winnaar.

Op zondag 18 juni is door een klein ploegje al het hout uit de kuip dan ook licht opgeschuurd en van een verse Biopin laklaag voorzien waar direct op de natte lak suiker is gestrooid. Dit werd uitgevoerd met een keukenzeef. Na het uitharden wordt ook hier de suiker weggewassen. Anders komen er teveel mieren aan boord.

De resterende tijd van dit vaarseizoen zullen we kunnen merken of het echt en langdurig genoeg werkt tegen het uitglijden.