Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

26 juli 2017 droogvallen

mini DSC02456


 26 juli 2017 Droogvallen voor schroefonderhoud.

Tijdens de avondvaart van 20 juli kregen we de indruk dat we niet het volle vermogen van de schroef kregen. Terug in de haven bleek dat de schroef flink aangegroeid was met pokken in de afgelopen drie maanden.

Daarom werd besloten om 27 juli uit te varen en direct na de Banaan rechts af de plaat op te varen. mini DSC02440Om 15:30 uur gingen de trossen los en een klein half uurtje later lagen we als vierde platbodem op de plaat met 50 cm water rond het schip en veel mensen wadend over de plaat. Het was aangenaam weer met een gesluierd zonnetje en niet veel wind.
Het kleine fokzeil was iets klam geworden en werd daarom aan het kluiverval gehesen om te drogen.

Om 18:30 zou het laag water zijn en in de tussentijd hebben we twee werphengels uitgelegd met kunstaas. Dieks had al gewaarschuwd dat we daarmee weinig kans zouden maken op een visje bij het het avondeten. mini DSC02453Dus ook op zoek naar aas op de plaat. Geen aas gevonden maar wel een krabbetje die niet meer uit zijn ogen kon kijken door de vele pokken  op zijn lijf. Monique heeft dus de krab gereinigd volgens de werkwijze waarop Dieks de schroefbladen ontdeed van de pokken. Ook werd een grote hommel van de verdrinkingsdood gered en aan boord verzorgd met beschutting en een appel die speciaal gekneusd werd voor het sap. Hij is aan boord gebleven totdat we weer in de haven aangemeerd waren.

Nadat het water wat verder gezakt was werd het tijd voor de onderhoudsklussen. Schrobben van het onderwaterschip. mini DSC02462Eigenlijk alleen de algen eraf borstelen. En ruim de tijd voor socializing en koffie. En het anker uitzetten zodanig dat we de boeg in de wind kunnen trekken als we weer  los komen.
Het krabben van de schroef nam een kwartiertje in beslag waarna het tijd werd voor de vetspuit. Er ging verbazend veel vet in voordat het er door de naden weer naar buiten kwam. Het kleine fokzeil was met een metalen harpsluiting aan de val van de fok vastgezet maar door de beweging van de sluiting sleet de val compleet door. Gelukkig maar op een meter van het oog zodat de val maar een meter korter is geworden door het opnieuw insplitsen van het oog.mini DSC02550

mini DSC02504Ja, en dan zit je daar te wachten tot je weer los komt. Het werd tijd om weer aan boord te verblijven en wat warmere kleding aan te trekken. En uiteraard weer uitgebreid eten met stokbrood en salades. Alleen een lekker wijntje ontbrak aan het geheel.

Om 20:00 uur waren we weer los en onderweg naar de haven.

Klik hier voor het fotoalbum.