Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

Maritiem festival Enkhuizen 2017

161023   Logo SSWR60   transparant (Custom)

 

Maritiem festival Enkhuizen 2017

 


mini P1070773Ook dit jaar waren de WR4 en de WR60 weer aanwezig bij het Maritiem festival in het Zuiderzee museum in Enkhuizen.
Onze werkgroep Reilen en Zeilen vond dit ook weer een uitgelezen mogelijkheid om ons onder de aandacht te brengen en de Skuut te showen. En tevens is zo'n trip weer een flinke uitdaging naast onze normale vaarten op de donderdagavond.


mini P1070784Het plan was om op vrijdag met een noordelijke wind 3 Beaufort naar Enkhuizen te zeilen. De zaterdag en zondag waren ingepland om in de haven mooi te van zijn en enkele vaarten te maken met bezoekers van het Museum een klein uur en Zondagmiddag met een zuidelijke wind terug te zeilen. Nu, dat pakte iets anders uit.

Vrijdagmorgen 09:00 uur in Den Oever geen wind. Dus op de motor met drie man en twee opstappers op de motor naar de sluis. Die werd  maar mondjesmaat bediend wegens grote verkeersdrukte en weinig rijbanen in beide richtingen. Na de sluis zijn de opstappers weer van boord gegaan en hebben wij tot aan Enkhuizen op de motor gevaren. Achter ons zagen we de windturbines wel op gang komen maar niet enthousiast. Om 15:30 uur aangemeerd in de Markerhaven van het museum.mini P1070793

Monique, een van opstappers bij het  vertrek was met de auto naar Enkhuizen gereden om ons terug naar Den Oever te brengen. Zij kwam er al direct achter dat we niet goed aangemeld waren. De beveiliging van het museum en de havenmeester wisten van niets. En alle beschikbare plaatsen waren toegezegd dus we moesten maar buiten de havenkom voor anker gaan. We deden maar alsof we van niets wisten en zijn op de zelfde plekken aangemeerd als vorig jaar. En wonder boven wonder kwam niemand ons daar wegsturen en er was ook plek genoeg voor alle schepen die na ons arriveerden. De reis heeft ongeveer 12 liter brandstof gekost.

De weersverwachting voor de zaterdag was matig: regen en veel wind. Onze verwachtingen lagen daarom niet hoog zodat we besloten om rond 11:00 uur te startten. Bij aankomst trok de regen weg en stonden we voor 11:45 uur op de rol voor de eerste passagiersvaart. De wind NW3 toenemend naar 4. Dus op voorhand een reef in het zeil en met 6 opstappers gevaren. Een leuke tocht  die uitliep op het schema. We bleven 5 kwartier weg in plaats van 3 kwartier. De tweede vaart was rond drie uur en verliep vlekkeloos.

mini P1070807Monique, Marc en Monique bleven aan boord slapen. Dus eerst lekker wandelen en eten door het mooie Enkhuizen en 's avonds de meteorietenregen bekijken. Genieten van alles dus.
's Nachts de luiken sluiten en spullen wegzetten want we kregen een fikse regenbui waar we niet op gerekend hadden. Dit was de eerste maal dat iemand aan boord bleef slapen dus we hebben nu een klein waslijstje met wensen en verbeteringen kunnen opstellen voor een volgende meerdaagse tocht.

Zondagmorgen begon zonnig en droog. Eerst het dek dweilen na de regen. Het is in tijden niet zo schoon geweest. Vandaag 4 vaarten met passagiers gemaakt. Wind N kracht 1. Voor Marc als aankomend schipper een zeer goed oefening in het aanmeren en wegvaren. Monique bleef een aantal vaarten op de wal achter omdat de Skuut niet zo mini P1070813groot is en 9 man aan boord elkaar toch enigszins in de weg lopen. Op de kade deed ze wel zeer goed promotie werk dus alle vaarten waren vlot volgeboekt. De terugvaart naar Den Oever hebben we tot maandag uitgesteld omdat we dan de wind uit het ZO krijgen met kracht 3.
Ook de WR4 mocht zich verheugen in een grote belangstelling.
De avond hebben we ons uitstekend vermaakt met de andere schippers die ook bleven overnachten.

mini right DSC02584Maandagmorgen bleek dat de wind zou afnemen gedurende de dag dus zo vroeg mogelijk onderweg. De hele vaart goed voor de wind kunnen zeilen. De kleine kluiver werd als tweede fok geplaatst zodat het net een spinaker is. Om 14:30 uur aangelegd op onze eigen plek in de Waddenhaven.

Al met al een zeer geslaagd weekend.