Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

Kolhorn 2018 impressie zeilwedstrijd

161023   Logo SSWR60   transparant (Custom)

WR60 - Expeditie Kolhorn
20 juni t/m 6 juli 201807 P1080749

Voormalig Zuiderzee-vissersdorp Kolhorn viert feest; 600 jarig bestaan. En onze vrienden van de Ansjovisjol KH44 organiseren ter gelegenheid daarvan een zeilwedstrijd op het Kolhorner Diep.
Wij er heen natuurlijk. Samen met de WR4. Vanuit Den Oever via Den Helder en het Amstelmeer; een fikse reis.
In het weekend voorafgaand is in Den Helder het Historisch Weekend en Botterrace. Als we onze heenreis een paar dagen eerder plannen kunnen we daar ook meteen naar toe.

Zie ook het fotoalbum.

Die heenreis wordt nog vroeger vanwege de verwachting van slecht weer.
En tijdens die heenreis is het toch al slecht weer. Hetzelfde slechte weer verpest ook de geplande Botterrace. Tijdens het Historisch weekend laten de weergoden wel mooi weer zien. Talloze bezoekers vergapen zich aan de vele antieke automobielen, vrachtwagens en ander gespuis. Voor de verzameling varend erfgoed is helaas nauwelijks belangstelling.

01 P1080682Haukeshaven - Amstelmeer:
Alvorens door te varen naar Kolhorn blijven we een paar dagen op het Amstelmeer. Hier varen we elke avond of middag en oefenen alvast de manoeuvres die we in de wedstrijd moeten maken: man-over-boord met klein blokje hout en driften met gebruikmaking van de Kenterschoot.

Kolhorn:10 Kolhorn 3
De avond voorafgaande aan de wedstrijd liggen we samen met de WR4 keurig gepavoiseerd als versiering voor de Nachtmarkt langs de kade. Het ziet er zwart van het volk maar de bezoekers van de nachtmarkt hebben weinig oog voor ons..... Ter verhoging van de feestvreugde maken Greetje, Herman en Iris muziek. Iedereen zingt mee; vooral het "Skuutlied".

06 20180629 212825Wedstrijd:
Onze tegenstanders zijn 4 houten Staverse Jollen die helemaal uit Friesland naar hier gekomen zijn; en uiteraard de KH44; eveneens een Jol maar dan van staal. Allemaal zeer fraai gevormde scheepjes. (de WR4 doet niet mee met de wedstrijd)11 kolhorn NHD
De Skuut is veel groter dan de Jollen; op snelheid varend zouden we geen gek figuur slaan. Maar het gaat niet om de snelheid, onderweg moeten er diverse behendigheidscapriolen uitgehaald worden. Keerpunten op onmogelijke krappe plekken; man-overboord -in dit geval een blok hout- opvissen; en het driften met gebruikmaking van de "kenterschoot". Er staat een stevige wind en achter diverse boomgroepen wervelt de wind heel hinderlijk. We duiken in diverse rietkragen; overvaren keerpuntsjonen en de man-overboord manoeuvre mislukt jammerlijk; ondanks de geslaagde oefeningen eerder op het Amstelmeer. En daarbij verzamelen we vele strafpunten vanwege gebruik van de motor om onszelf uit de moeilijkheden te varen. 12 IMG 0769De mannen en vrouwen in de Jollen zijn toch een knap stuk behendiger in dit soort dingen. Kortom en met een vette knipoog: de Skuut en bemanning heeft de wedstrijd tegen vier klompen en een soepketel dik verloren....
Maar een lol dat we gehad hebben!
Monique maakte vanaf de wal een filmpje van onze verrichtingen. Dat durven we eigenlijk niet te laten zien maar we zijn sportief:

Via het Amstelmeer weer naar huis, maar we blijven nog een paar dagen in de Haukeshaven en varen nog een enkele middag en avond. De overtocht via Den Helder terug naar Den Oever stellen we nog even uit in afwachting van gunstige wind en getij.

Als we uiteindelijk weer in onze thuishaven zijn is de Skuut 17 dagen onderweg geweest! Om ons dan voor te bereiden op de WSPT, de Wadden Skuut Promotie Tocht.