Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

2018 Steigers

mini IMG 9530161023   Logo SSWR60   transparant (Custom)


De vernieuwde Historische hoek in de Vissershaven van Den Oever in gebruik.

De afgelopen maand is de vernieuwde Historisch Hoek van de haven van Den Oever zo ver gereed gekomen dat de Wieringer Aken WR4 en WR173 en het Wieringer Skuutje WR60 hun nieuwe ligplaats aan de verplaatste drijvende steigers konden innemen. Een jaar geleden werden de steigers tijdelijk elders opgeslagen omdat de haven ingrijpend wordt aangepast om hem, in verband met de rijzende zeespiegel, toekomstbestendig te maken.

mini DSC02937De Historische Hoek ligt nu aan de kant van het dorp Den Oever vlakbij het uit 1919 daterende peilschaalhuisje (Rijksmonument) zodat meer mensen de schepen makkelijker kunnen bekijken en bezoeken. mini DSC03000

In een samenwerking tussen de gemeente Hollands Kroon, steigerbouwer Havenhout, aannemer Klein Wieringen en vrijwilligers zijn de werkzaamheden uitgevoerd.
Naast de drie vaste gebruikers van de Historische Hoek is er ook plaats voor drie passanten, zeilende voormalige vissersschepen die bij de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) zijn ingeschreven als varend monument. Deze schepen kunnen gratis enkele dagen gebruik maken van de ligplaatsen.

Toekomst

mini DSC03040De stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen (ONEW, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-51 05 45 36  /  06-20 13 53 37) is behoorlijk ver gevorderd met de plannen voor het oprichten van een werkplaats/ontmoetingsruimte nabij de drijvende steigers en het peilschaalhuisje. Er wordt naar gestreefd de ruimte volgend jaar in gebruik te nemen.mini DSC03047

Als ook de werkplaats/ontmoetingsruimte gerealiseerd is krijgt Den Oever de beschikking over een Historische Hoek waar behalve het bekijken van en varen met de voormalige vissersschepen ook informatie is te vinden over de visserij van vroeger en de ambachten die daar nauw mee verbonden waren (touw slaan, netten boeten, zeilen maken, houtbewerking enz.).

mini DSC03049Tijdens de Flora- & Visserijdagen in Den Oever, die dit jaar van vrijdag 24 tot en met maandag 27 augustus plaatsvinden, laten we alle belangstellenden graag zien waar we mee bezig zijn en wat onze plannen voor komend jaar zijn.

Klik voor het fotoalbum