Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

Golfbreker

161023   Logo SSWR60   transp150

 

De golfbreker voor de nieuwe Historische hoek.

 


Golfbreker ontwerpNu de historische hoek van de haven van Den Oever verplaatstmini DSC03296 is naar de westelijke hoek van de Vissershaven bleek dat er soms een flinke golfslag op de bruine vloot afkomt. In een poging om de golfslag enigszins te beperken is een golfbreker ontworpen. 

De golfbreker bestaat uit een drijfbuis, omkleed met een kunststof net en een hangend net van ongeveer een meter hoog, aan de onderzijde verzwaard met 100 kg oud ijzer. Aan het remwerk naast de boxen hangen twee staaldraden waarlangs het geheel met het tij mee kan bewegen zonder dat het geheel wegdrijft.

Het net bestaat uit drie stukken van 7 meter breed en 2 meter hoog. mini DSC03258Als eerste moet daar een zoom in

mini DSC03261

gemaakt worden waar de drijfbuis in past. Dus dubbel slaan en vastbreien.

De buis ligt al klaar op de Oosterkade. Aan twee kanten platgeknepen en waterdicht gemaakt. Ophalen met de WR4. Het is nog wel even een klusje om de buis te water te laten.

Als de buis tegen onze langste steiger ligt kunnen we de netten om de buis plaatsen en aan elkaar breien.

Om de onderzijde van het net te verzwaren hebben we zo'n 100 kg oud ijzer weten te verzamelen. mini DSC03352Dat ijzer wordt aan het net vastgezet mbv. hulplijnen en nettengaren. Als het net en de drijver in de juiste positie naast de steiger ligt kunnen we het verplaatsen naar het remwerk naast de ligboxen. Aan het remwerk hangen de geleidingskabels al klaar. We hoeven de drijver alleen nog met harpsluitingen aan de kabels te bevestigen zodat het zijn nut kan gaan bewijzen. En dat leverde bijna een nat pak op maar het bleef bij natte voeten.

Zie ook het fotoboek.

mini DSC03423

 

a