Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

161023   Logo SSWR60   transp150

 

De Flora en Visserijdagen Den Oever 2019.


mini DSC03688Tijdens het Vistival hebben we flink geoefend voor deze Floradagen. Zo wisten we hoe we de marktkraam wilden opbouwen. Hoe kun je het publiek 'dwingen om tot de kraam door te lopen. (Wij waren de laatste kraam van de kade). Hoe hang je de vlaggen e.d. op. En meer van dat soort zaken. Maar evengoed waren we meer dan een uur bezig.

Ook natuurlijk omdat de schepen er opgetuigd bij moeten liggen. Maar we waren toch redelijk op tijd klaar om de eerste klanten te kunnen boeken en direct uit te varen. En dat stopte de hele dag niet meer. Het was dan ook fantastisch weer; zonnig, warm eigenlijk heet, en droog. De wind liet het wel een beetje afweten. Weinig verkoeling enmini P1100170 ook het zeilen was nauwelijks mogelijk.

De warmste klus was nog om iedereen telkens een passend reddingsvest aan te bieden en te helpen bij het vastmaken. Maar daarna konden we dan ook een rondje door de haven varen, langs de sluizen de werkzaamheden van de dijkverhoging bekijken en langs het vogeleiland een stukje het Wad op. En dan weer terug voor de volgende lichting.

Het is een goede oefening voor onze aankomende schippers. Tijdens onze cursus 'Zeilen voor Landrotten ' leer je best wel veel maar ervaring doe je pas op als je meerdere keren de haven uit gaat en weer terug met aanleggen. Doe het tien keer en dan voel je wat het schip doet.

mini DSC03685Op zaterdag waren we met tien crewleden aan het werk. Dat bleek toch aan de krappe kant want door de drukte was het moeilijk om af en toe even pauze te hebben voor bv de lunch. Op zondag waren we met veertien personen aanwezig. Dat gaf wat meer lucht, zeker na een speech van onze bazin hoe we te wwerk moeten gaan.

Ja, ondanks alle goede voorbereidingen moet je toch af en toe repareren. Op mini P1100162zondagmorgen tijdens de opbouw ontdekte een oplettende buurman schipper dat de fokkeval van de WR4 op het vaste part bovenin de mast aan het rafelen waas. Kees Hos stond erop dat hijzelf naar boven getakeld werd om de reparatie uit te voeren. En dat met zijn 80 jaar. Petje af.

mini DSC03717Vooral de aanwezigheid van onze top verkoopster in vol ornaat op de kade trok veel aandacht en met haar vlotte babbel heeft ze ons, de schippers, goed aan het werk gehouden.

Iedere dag werd afgesloten met een gezellig rondje drank; koffie, bier of fris, al naar de wens van het personeel.

Op maandag hebben we ons alleen bezig gehouden met de vlootschouw. Bij ons aan boord in principe geen publiek maar alleen medewerkers met familie. Maar ook deze dag hadden we met gemak meerdere boten vol kunnen krijgen met opstappers. mini P1100276V2Wij varen altijd parallel aan de grote hoeveelheid viskotters. Het liefst vol onder zeil zodat het publiek ons goed op de foto kan zetten en kan genieten van onze historische vissersvloot.

Al met al een zeer geslaagd weekend. Klik hier voor het fotoalbum.