Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

2020 Inhoutgevers vaart bij 6 Bft.

161023   Logo SSWR60   transp150

Inhoutgever Pearle Schagen vaart mee.

 


 Zondag 13 september 2020 heeft onze Inhoutgever Pearle Schagen zijn contractuele  vaart gemaakt. Normaal vaart de sponsor op het Skuutje mee, maar door de Corona omstandigheden en het aantal personen aan boord is gekozen om deze vaart op de WR4 te varen. Het was zeer goed zeilweer. ZW wind kracht 5 - 6 Bft en half bewolkt.

mini P1110894v2Iets over 10:00 uur was iedereen aan boord om voorgelicht te worden en opgesteld voor de groepsfoto. Iets later zijn we uitgevaren voor een tochtje richting Texel. De windrichting was goed om het Visjagersgaatje te bezeilen, waarbij we maar één slag moesten maken. We hadden de fok en het grootzeil gehesen. In de haven leek de wind mee te vallen, maar éénmaal buitengaats had een rif in het grootzeil niet misstaan. Nu was het daardoor aanpoten aan het roer om koers te houden. En overstag gaan moest de eerste keer met ondersteuning van de motor om de kop goed en snel door de wind te krijgen. De twee keer daarna hadden we meer snelheid en iets minder golfslag waardoor de manoeuvre wel goed lukte, mede door de welkome krachten van Wim Dirks en Jacco Glas.

Bij de kruising met het Amsteldiep kregen we te maken met mini P1110907v2golven van 1 meter hoog, die voor een flinke hoeveelheid buiswater zorgden. Het resultaat was een natte fok en natte opvarenden. Gelukkig was het water niet koud en de lucht temperatuur lag ook rond de 18 graden. Maar wel één opvarende met aankomende zeeziekte; dat verbeterde snel nadat we het Amsteldiep in voeren en tussen de droog gevallen platen met halve wind de terugweg aanvingen. Dat bood ook (eindelijk) de mogelijkheid om koffie en broodjes te serveren.

IMG 20200913 WA0032Aangezien we redelijk vroeg terug zouden zijn in Den Oever hebben we de mogelijkheid besproken om nog een stukje langs de Afsluitdijk te varen, maar vanwege de aangetrokken wind en een terugvaart met veel kruisen hebben we daar maar van af gezien. Om 13:00 uur lag het schip weer in de box.

De sponsor heel blij met de enerverende vaart en wij blij met zo'n enthousiaste sponsor.