Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

De afsluiting van seizoen 2016


CIV612 (Large)

De afsluiting van het seizoen 2016.

Zeilen drogen in CIV den Oever

Na afloop van het vaarseizoen zijn de zeilen op 16 november afgetuigd en op vrijdag daarop opgehangen op de nettenzolder van de CIV en Den Oever.

Dit was mogelijk omdat er in het weekend niet aan de netten gewerkt wordt en er dus ruimte genoeg is om deze lappen zeil op te CIV613 (Large)hangen. De zeilen waren na de vaart van Den Oever naar Den Helder droog opgeborgen maar toch voelden ze klam aan en zwaar van het vocht.

Op maandagmorgen waren we met vier personen om 06:45 uur bij de CIV, (ja, zo vroeg), CIV615 (Large)om de zeilen weer op te ruimen zodat we de nettenboeters  hun werkplek weer terug konden geven. Nu voelden de zeilen weer goed droog aan en was het gewicht ook aanzienlijk afgenomen. Het grootzeil is bij Kees Hos afgeleverd voor een kleine reparatie en de fok en de kluiver liggen bij Tjeerdo thuis te wachten op een geschikte lokatie voor de winterperiode.

CIV618 (Large)

Na afloop zijn alle spullen uit het vooronder verwijderd die minder of niet bestand zijn tegen vocht zoals de reddingsvesten, de provisiekist en alle PR papieren. Uiteraard is ook de marifoon mee naar huis gegaan. De komende dagen zullen we de WR4 en het Skuutje verder aftuigen ( al het touwwerk, de kluiverboom en de zwaarden) en  het Skuutje weer voorzien van een dektent. Dat is ook nodig want de regen van de afgelopen dagen heeft er voor gezorgd dat er een flinke laag water onder de vloer stond.

Het aftuigen van de schepen.DSC01625 (Large)

Op 23 november hebben we alle tuigage van de WR4 en het Skuutje verwijderd. Het was windstil en alleen de lichte regen maakte het werk wat lastig. Dieks heeft het lastige werk uitgevoerd zittend op zijn bootsmanstoeltje terwijl Kees, Marc en Monique ervoor zorgden dat het veilig gebeurde. DSC01644 (Large)Ook de zwaarden van het Skuutje zijn bij Tjeerdo thuis tegen de wand vastgebonden in afwachting van de voorjaars onderhoudsbeurt. Alle tuigage ligt te drogen bij zowel Kees als Tjeerdo.

De volgende stap was de opbouw van de dektent op het Skuutje. Alle planken van het geraamte en de tentzeilen lagen bij Gerrit Kaper in het magaziijn opgeslagen. Vervolgens hadden we drie uur nodig voor de opbouw van het geraamte en het afdekken met de zeilen. Het Skuutje ligt nu in een DSC01705 (Large)box in plaats van aan de lage steiger. Wat ons betreft kan het schip hier overwinteren en als het onverhoopt nodig blijkt te zijn hebben we de beschikking over een walstroom aansluiting. En er zal ongetwijfeld minder wateroverlast zijn. DSC01707 (Large)

De steigers hebben toch een iets andere ligging gekregen. Nu liggen ze meer achter elkaar. Alleen de aanwezigheid van een zwemtrap aan de vaste steiger heeft ons ervan weerhouden om alle delen achter elkaar te leggen. Het weer was goed maar de oostenwind maakte het koud.

 DSC01717 (Large)DSC01714 (Large)