Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

24 januari 2014


Het smeden van het ijzerwerk

Het skuutje bestaat niet alleen uit hout. De blokken in de mast moeten aan de ijzeren hanenpoten gehangen worden, de zwaarden aan de zwaardhaken en het roer met de vingerlingen aan de duimen. De touwen moeten vastgemaakt worden aan de korvijnnagels.
Samen met Jaap Posthumus wordt al het ijzerwerk in de werkplaats van Siem Molenaar in Heerhugowaard gemaakt.
27 januari 2014


Werkzaamheden aan het achterschip

Het naambord is gemonteerd: "DE JONGE JAN - anno 1840". De twee korvijnnagels aan stuurboord zitten al op hun plaats.
Er wordt hard gewerkt aan het frame waar het achterdek op komt. De kantdelen, inclusief droge naad, zijn klaar. Onder het achterdek moet straks de nieuwe motor komen.
Ook het gat voor de de schroefas(koker) is geboord.
8 februari 2014


De motor wordt in het skuutje geplaatst

De nieuwe motor staat in het skuutje! Met veel geglibber is de motor vanuit de opslag naar het skuutje getransporteerd. Bij het schip is hij vervolgens in het schip gehesen en op zijn plaats gezet.
Ook de schroefaskoker met zijn watergesmeerde lager is klaar: Jaap Posthumus heeft alles precies op maat gedraaid.
Nu kan begonnen worden met het verder afmonteren zoals koppeling, uitlijnen, schroefas, schroef, lagering, electrische aansluiting, koeling, uitlaat, brandstoftank, ... .

 18 februari 2014


Kascontrole administratie Stichting Vrienden van de Wieringer Aak

De Stichting Vrienden van de Wieringer Aak, de eigenaar van het skuuutje, heeft haar administratie laten controleren door Age Miedema uit Wieringerwerf. Klik hier om de verklaring, die naar aanleiding van deze kascontrole is opgesteld, te bekijken.19 maart 2014


Nieuwe moderne schroef voor historisch schip

De nieuwe schroef is gearriveerd. Het is de zelfinstellende schroef Max-Prop waarvan de drie bladen, als de motor stilstaat, in de lengte richting van het schip staan zodat er minimale wrijving is. Op het moment dat de motor in zijn werk wordt gezet, draaien de bladen automatisch en zorgt de schroef voor de voortstuwing.
De aanschaf van deze hightech schroef is mogelijk gemaakt door ”Stichting Goede Doelen Nh1816” die ook de aanschaf van de nieuwe motor mogelijk heeft gemaakt.
Daarmee krijgt de skuut, die ruim 100 jaar zonder schroef heeft gevaren, een moderne voortstuwing die nauwelijks van invloed is op het varen onder zeil.

 

22 april 2014


Een eldorado voor timmermannen

Er wordt begonnen met het aftimmeren van het vooronder. Het mooiste hout daarvoor is Scandinavisch hout met zo min mogelijk knoesten.
En dat hebben we gevonden. Bij de firma Gras uit Zaanstad.
Kees Hos heeft met zijn broer Willem (bijna) knoestloos hout uitgezocht. In de loods lag veel hout van uitstekende kwaliteit: een eldorado voor timmerlieden!
26 april 2014


Volgende week, woensdag 30 april 2014: lezing voor de Vereniging Fries Scheepvaart Museum uit Sneek

In Sneek zal bij het Fries Scheepvaart Museum een praatje worden gehouden over de restauratie van het skuutje.
Vele Wieringer aken en ook het skuutje zijn in Friesland gebouwd en bevestigen de historische band met het gebied waar de scheepsbouw een belangrijk ambacht was.

29 april 2014


Het roerblad is klaar

Het roerblad is klaar. Het is inmiddels van een paar lagen olie voorzien en staat te drogen.
Voordat het blad aan het schip gehangen kan worden zal eerst het ijzerwerk nog gemaakt en gemonteerd moeten worden. Ook zal er vooraan het blad nog ruimte gemaakt moeten worden voor de schroef. Maar dat kan pas goed uitgemeten worden als het blad aan het schip hangt en ook de schroef op de schroefas is gemonteerd.

 

1 augustus 2014


Er is een nieuwe Nieuwsbrief!
In aanloop naar de Flora- en Visserijdagen eind van deze maand onder andere het laatste nieuws over de restauratie van de skuut en de afronding van het project ’Historische Hoek’ in de vissershaven van Den Oever.

10 augustus 2014


Bluestream biedt skuutje nieuwe marifoon aan.
Bluestram uit Den Helder heeft laten weten dat zij de marifoon met toebehoren voor haar rekening wil nemen. Een fantastisch aanbod!
Op de komende Flora- en Visserijdagen vindt de overdracht van het apparaat plaats.
Het contact met Bluestream is tot stand gekomen via een enthousiaste ondersteuner van het skuutje uit Hippolytushoef.

Bluestream is geen onbekende op Wieringen. In 2009 haalden medewerkers van deze firma de wimpel van de vlag op de toren van de Michaëlskerk in Oosterland uit de haan. Ze klommen boven op de toren en bevrijden de haan van de wimpel waardoor de vlag eindelijk gestreken kon worden.


27 augustus 2014


Skuutje klaar voor transport naar Den Oever.

Vandaag is de tent die om de skuut stond, weggehaald. Hij staat nu op het werfweiland tussen de bloemen.
Morgen of overmorgen zal het schip naar Den Oever worden getransporteerd om daar op de Flora- & Visserijdagen tentoongesteld te worden.
De laatste dagen is de laatste hand gelegd aan de berentanden, de verticale balken op het boeisel naast de steven.
28 augustus 2014


Op transport naar de Flora- & Visserijdagen

Dankzij de firma Luyt uit Den Oever en de firma Kaan Transport uit Hippolytushoef, is vandaag de skuut op de kade van de haven van Den Oever geplaatst.
Voordat het schip op de dieplader van Kaan geplaatst kon worden, moesten nog een aantal uitstekende houten nagels die onder het vlak uitstaken, worden afgezaagd.
De skuut staat dit jaar inclusief steekmast op de Flora- & Visserijdagen: de kraan van Luyt hees het rondhout in het schip. 2 september 2014


De Flora- & Visserijdagen zijn achter de rug: een mooi evenement!

Tijdens de drie Flora- & Visserijdagen hebben honderden mensen opnieuw kennisgemaakt met de vorderingen van de restauratie. Ook de pers was ruimschoots aanwezig. Van links baar rechts Martien de Graaf, Henk Cornelissen en Matthijs Gemmink.


De officiële ingebruikname van de drijvende steigers (project ’Historische Hoek) begon bij het moeder project ’Restauratie’. Na een koffie en een korte toelichting over de vorderingen van de restauratie begaf het gezelschap zich naar de drijvende steigers, het eigenlijke doel van de bijeenkomst. Klik hier voor het verslag over de historische hoek.

  19 september 2014


Lamp voor de skuut, afronding restauratie in zicht

De afronding van de restauratie komt in zicht. De verwachting is dat de skuut eind april Den Oever zal binnenvaren: de weer weeromkomst van de WR60.
Buitenom, voordek en achterdek zijn in een laag olie en eerste lagen lak gezet (Biopin). De komende week volgen meer lagen lak: wat doet een streling met een kwast het schip glimmen!

Jan Bart de Jong kwam bij de skuut langs en had een verrassing: de skuut kreeg een mooie antieke olielamp. Mark Zijlstra nam hem in dank aan!


10 oktober 2014


Roer(beslag) en nieuwe zwemvesten - Nieuws over de 'Weer weeromkomst'

De plannen voor het weer in gebruik nemen van de skuut, de zogenaamde 'Weer weeromkomst' vorderen. De planning is dat die eind april zal plaatsvinden.
Als er weer gevaren wordt moet dat veilig gebeuren. Vandaar dat Sander van Rijswijk namens de CIV uit Den Oever, 4 mooie zwemvesten aan de skuut ter beschikking heeft gesteld.
De overdracht vond plaats voor het kort daarvoor nieuw aangebrachte roer. Op de foto is te zien hoe het beslag aan romp en schip geklonken wordt.
2 november 2014


Visserijnummer en smeden

Om de kaarborden, de koperen platen met gaten waarmee de visbun wordt afgesloten, op hun plaats te houden zijn op de mobiele smidse koperen wervels gesmeed.Dankzij de laatste mooie dagen met zon en hoge temperaturen (gisteren 17ºC en vandaag 16ºC!!) kon er geverfd worden. De skuut komt voor de winter nog mooi in de verf. Ook het visserijnummer, WR60, is op de skuut gezet.

27 november 2014


Gouden huwelijk van echtpaar Kraan legt geen windeieren

Deze maand werden we verblijd met een mooie gift van € 200. Het echtpaar Kraan had aan de gasten van hun gouden huwelijksfeest gevraagd om een bijdrage in een enveloppe. De inhoud van al de enveloppen was voldoende om 3 Wieringer culturele activiteiten te ondersteunen met een gift. De restauratie van de WR60 was er daar een van!

Hartelijk dank echtpaar Kraan. En nog vele jaren!

11 december 2014


Intimmering vooronder en de ’Weer weeromkomst’

Tijdens de gure december dagen is het fijn om ín de skuut aan de slag te kunnen. In het vooronder krijgen onder andere de banken en de stookplaats vorm.

24 december 2014


De skuut staat steeds meer op ’eigen benen’.

Morgen over drie maanden moet de skuut zelfstandig in de haven van Den Oever drijven.
Symbolisch is dan ook dat de skuut nu op het werfweiland steeds meer ’los’ komt te liggen. Vandaag is de haag waarachter ze beschermd tegen weer en wind lag, gerooid.
Het is best spannend of de dektent bestand is tegen de winterstormen!