Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

7 januari 2015


De stookplaats en de pompen

De stookplaats is klaar. In Makkum is een mooie haardplaat met Neptunus op de kop getikt. We zijn nog op zoek naar een kacheltje. Het moet een heel klein kacheltje zijn; een vuurduvel is te groot!
Bij aken en botters is het vooronder zo groot dat het als slaapplaats gebruikt kan worden. Bij het skuutje is de ruimte erg beperkt: een kleuter zou er net languit in kunnen liggen.
In het voor- en achterschip komen pompen. In de pompbuis, bij de skuut nu van roestvrijstaal, zit onderin een klep. Met de pompstok, waaraan onderaan een tweede klep zit, kan het water uit het schip gepompt worden.


8 januari 2015


De ’Weer weeromkomst’: 25 april 2015

Het eind van de restauratie is in zicht. Zaterdagmiddag 25 april vindt de ’Weer weeromkomst’ plaats. Omdat de oorspronkelijke tewaterlating 175 jaar geleden heeft plaatsgevonden, is hier, zoals in het liedje van Mark en Jeroen Zijlstra, sprake van de ’Weer weeromkomst’:

          Wieringer skuutje, je waar veert van huus
          Van heinde en veert weer op Wieringen thuus
          Wieringer 60, je vertrok en je kwam weer weerom


9 januari 2015


Nieuwsbrief januari 2015

Vandaag is de nieuwste Nieuwsbrief aan alle abonne's gemaild. Heb je geen abonnement dan kan je de Nieuwsbrief ook hier lezen.

22 januari 2015


 

1 februari 2015


Artikel in Wooden Boat

Afgelopen maand hebben we van het Amerikaanse tijdschrift Wooden Boat de vraag gekregen of we over de restauratie een artikel met foto’s willen verzorgen.
Het is een hele eer dat we door dit bekende internationale tijdschrift worden gevraagd en natuurlijk gaan we dat doen.
Het is de bedoeling dat het artikel in het najaar wordt gepubliceerd.

19 maart 2015


Nieuwe zwaarden, tent weg en nalopen vlak

De tijd begint te dringen: volgende maand moet het skuutje varen!

De nieuwe zwaarden zijn klaar.
Om een maximale snelheid en een minimale drift te hebben zijn de zwaarden, net zoals bij een vliegtuigvleugel, voorzien van een profiel: aan de buitenkant zijn ze iets hol, tegen het schip zit de bollere kant van het zwaard. Alleen het zwaard aan de lijzijde kan worden gebruikt omdat dat door het verlijeren tegen het schip wordt aangedrukt. Het andere zwaard wordt opgehesen omdat het anders zou uitwaaieren.

De tent is weggehaald. Nu kan het schip gekrengd (scheef getrokken) worden. Dit is nodig om het vlak, de ’bodem’ van het schip, aan een laatste controle te onderwerpen voordat het te water wordt gelaten.

Verder is het vlonder, de verhoging waarop men kan staan om beter in het schip te kunnen kijken, vanaf nu overbodig. We zoeken iemand die het wil overnemen. Het is gemaakt van FSC-gekeurd hardhout, dezelfde kwaliteit als de steigers in de Historische Hoek van de haven van Den Oever.


26 maart 2015


Kacheltje op maat

De oproep in de Nieuwsbrief van januari dat we op zoek zijn naar een klein kacheltje leverde veel reacties op. Allerlei verschillende kacheltjes werden ons aangeboden.
De kacheltjes waren allemaal erg mooi maar allemaal nog te groot voor het skuutje.
Uiteindelijk hebben we het kacheltje dat Jaap Lont uit Oosterland ons heeft gegeven, aangepast. Het kacheltje is nu 19 cm minder hoog en past daarmee prima in het skuutje. Op de foto hieronder is het kacheltje vóór en ná de aanpassing te zien.
Binnenkort wordt het kacheltje in het skuutje geplaatst.


9 april 2015


Skuutje naar De Haukes.

Dankzij de wederom belangeloze medewerking van de firma's Luyt uit Den Oever en Kaan uit Hippolytushoef, werd de WR60 vakkundig in de haven van De Haukes te water gelaten.
Omdat de motor nog niet operationeel was, moest het schip naar de tijdelijke ligplaats in de haven van de Watersport Verening Amstelmeer geboomd worden. Dat verliep, mede dankzij het mooie en rustige weer, probleemloos.
Omdat een houten schip dat jaren op het droge heeft gelegen, nooit waterdicht is, moest er in het begin om de paar uur 10 cm water uit het schip gepompt worden.10 april 2015


Proefvaart met nieuwe motor.

Vandaag is de nieuwe motor gestart. Nadat de medewerker van de firma MYS, die speciaal daarvoor belangeloos uit Medemblik was gekomen, enkele controles had uitgevoerd, werd op de startknop gedrukt. De motor start zonder problemen en loopt mooi rustig!
Tijdens de proefvaart op het mistige Amstelmeer, bleek dat het skuutje, dankzij zijn gepiekte waterlijn, nauwelijks een hekgolf produceert.


11 april 2015


4 Historische zeilende visserschepen in de haven van De Haukes.

Een unieke dag!
Alle historische zeilende vissersschepen van de gemeente Hollands Kroon lagen tegelijkertijd in de haven van De Haukes. Iedereen was druk bezig met de voorbereidingen voor het naderende vaarseizoen. Het betreft de Wieringer aken WR4 van Kees Hos en WR173 van de Vereniging Aak en de Staverse jol KH44 van de Stichting Varend Erfgoed Kolhorn. En natuurlijk ons gerestaureerde skuutje.
Deze schepen zullen allen aanwezig zijn bij de 'Weer weeromkomst' op zaterdag 25 april.


16 april 2015


Proefvaart op NOS Nieuws!

Het was een mooie dag met weinig wind. Ideaal om voor het eerst de zeilen te hijsen en te trimmen. Sommige vallen en schoten zullen nog moeten worden ingekort of verlengd. De komende dagen zullen nog kleine aanpassingen aan de skuut gemaakt moeten worden. Daarna gaan we op weg naar de 'Weer Weeromkomst' in Den Oever.
Aan het eind van de dag volgde een verrassing. Het bleek dat een voor ons onbekende Marianne Regtop de proefvaart gefotografeerd heeft en de foto naar de NOS heeft opgestuurd. Gerrit Hiemstra liet de foto tijdens zijn weerpraatje van het nieuws van 18:00 uur zien. We denken niet dat hij weet hoe uniek de foto is!


19 april 2015


Ter voorbereiding van de 'Weer weeromkomst': Nieuwsbrief april 2015

In deze Nieuwsbrief staat de laatste informatie over de 'Weer weeromkomst'.

25 april 2015


Uitgebreid foto- en filmverslag van de 'Weer Weeromkomst'

Martien de Graaf (RTV Noordkop) heeft samen met Matthijs Gemmink (RTV NH)

van de Weer Weeromkomst en het zeilen met het skuutje gemaakt. 20 juli 2015


Klik hier om de Nieuwsbrief te bekijken.


21 november 2015


Sinds eind oktober ligt het skuutje op het Amstelmeer in de haven van De Haukes. Daar heeft het veel minder last van winters weer (storm, ijsgang, ed).
Komende week wordt echter begonnen met het op diepte brengen van de haven. Vandaar dat het schip verplaatst moest worden.