Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

mini WR4

 mini WR4 logo 252

WR4 op deze site.

 


 

De WR4 is op deze site eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Maar zij verdient hier toch een plek. Waarom dan?

De WR4, draagt de naam 'Zelden Pas', is eigendom van Kees Hos. Hij heeft het schip eigenhandig geheel gerestaureerd. Het schip verkeerd nu in een goede conditie en is makkelijk te varen.

Na deze klus heeft Kees de WR60, het Skuutje, ook geheel gerestaureerd. Een monsterklus van drie en een half jaar werken in zijn achtertuin. Maar toen lag er ook een fantastisch scheepje klaar voor gebruik. Maar wie gaat er vervolgens mee varen? Want daarvoor is er zo hard aan gewerkt!

Dat werd de nieuw opgerichte werkgroep 'Reilen en Zeilen' als onderdeel van de Stichting Wieringer Skuutje WR60. Een kleine groep vrijwilligers die zin hadden om de handen uit de mouwen te steken voor het onderhoud van de WR60 maar ook van de WR4 en opgeleid werden tot Schipper en Maat door de oudgedienden Kees Hos, Tjeerdo Wieberdink en Dieks Smit. Op deze site kunt u zien wat het resultaat van deze actie is geworden.

We zijn nu enkele jaren verder en een aantal leden van de werkgroep zijn nu zover dat ze ook de WR4 gaan varen. Soms onder begeleiding van Kees, voor de nodige extra lessen, en soms ook geheel op eigen kracht.
Met ingang van het seizoen 2021 wordt het schip geëxploiteerd en onderhouden door Stichting Skuutje WR60.

De WR4 maakt zo de nodige vaaruren, wordt correct onderhouden en de kennis van onze leermeesters wordt zo overgedragen naar de volgende generaties. En daarmee ontstaan dan vanzelf de nodige belevenissen en verhalen die hier een plekje kunnen krijgen.

Daarom dus.