Wieringer Skuutje WR60

Het oudste nog varende vissersschip van Nederland.

mini WR4 logo 252Deelname Botterwedstrijd op het Marsdiep met de Wieringeraak WR4 d.d. 5 juli 2019.


Schippers Hans en Marc kregen de gelegenheid om  deze uitdaging aan te gaan ondersteund door opstapper Jan.

Op de dag voorafgaand aan de wedstrijd moest de Wieringer aak WR4 van Kees Hos naar Den Helder gevarenmini IMG 1145 worden. Opvarenden waren Kees zelf, schippers Hans en Marc, Dieks, twee studenten Timo en Simon van de Botenbouwschool in Amsterdam en Jan. Vertrek om  11.00 uur met een NW wind en 3 Bft. Het Skuutje WR60  en de Wieringer aak WR173 vertrokken rond dezelfde tijd.  Met aflopend tij en met flinke slagen kwamen wij na 4,5 uur varen in Den Helder aan. De meeste botters en aken lagen reeds aan de steigers en kade rond het Schipperscafé op Willemsoord. Marc had zijn slaapzak meegenomen en kon zo mooi een oogje in het zeil houden.

De volgende ochtend om 08.00 uur was er een schippersontbijt met mini IMG 1132broodjes, eieren met spek en koffie. Om 09.15 uur begon de palaver waar Ger de Haas de voorzitter van de Stichting Helderse Botters  en Frans Gorter,  de wedstrijdleider, uitleg gaven hoe wij met de 14 deelnemende schepen naar het wedstrijdveld zouden gaan en kregen de wedstrijdopdracht voorgeschoteld. Het zou een driehoek worden die drie maal diende te worden afgelegd.  Ook werd bekend gemaakt welke bedrijven met welke schepen zouden varen. De WR4 kreeg  11 man en 1 vrouw van de Jong Assurantiën aan boord.

mini WR173  LE74  WR4Elk schip kreeg 15 lunchpakketten en diverse dranken aan boord.  Rond 10 uur vertrok de hele vloot richting de Koopvaardersschutsluis en er werd verzekerd dat we met zijn allen tegelijk geschut zouden worden.  Helaas gooide de beroepsvaart roet in het eten. Die krijgen altijd voorrang met als gevolg dat 3 schepen, waaronder de WR4 de volgende  schutting aan de beurt waren. Met een vertraging van een klein uur kwamen wij aan op het Marsdiep. Zo’n 20 minuten later klonk het startsein. Van 12.30 tot 12.50 uur kon er worden gestart en wij gingen om 12.47 uur over de lijn. De tijd die nodig was om het parcours af te leggen zou uiteindelijk de klassering bepalen.

Hans was de wedstrijdleider aan boord en Marc de schipper aan de helmstok. Jan coachte de gasten die hielpen met de zwaarden en overhalen van de fok. Ook deden zij zich tegoed aan de lunch en een drankje. Ze genoten van het prachtige weer en de gezonde wedstrijdspanning. Het eerste rak ging van de kardinaal boei bij de haven van Teso bij Landsend richting de boei T4 vlak onder de Texelse kust. De start vond plaats 1,5 uur na hoog water dus de Waddenzee zou de gehele wedstrijd als het ware leeglopen. De uitgaande stroom zou verder toenemen en pas na 14.00 uur wat minder sterk zijn. Tevens was het springtij wat de stroom nog krachtiger maakte.

De kunst was om tegen je gevoel enorm hoog tegen de stroom op te sturen om goed bij de rode boei uit te mini WR 4  WR173komen. Dat lukte ons grotendeels maar diverse andere schepen deden het beter en die vergrootten hun voorsprong zienderogen. Anderen kwamen niet goed uit en moesten zwaar in de stroom sturen om te ronden.

Het tweede rak ging eigenlijk op dezelfde manier maar dan over de andere boeg richting de groene boei T1 vlak onder de dijk tussen Den Helder en Huisduinen. Om zo weinig mogelijk last te hebben van de tegenstroom voeren we voor de wind vlak onder de dijk waar de stroming iets minder was. De tweede ronde maakten we minder fouten en kwamen steeds goed bij de boeien uit.

Omdat de stroming de schepen in hun greep hield en de voortgang nogal traag was besloot de wedstrijdleiding om de wedstrijd in te korten tot twee ronden. Het laatste stuk werden wij onthaald  door een blaasorkest aan boord van de stoomsleper Dombo. De stemming aan boord was optimaal.

mini WR4Wij eindigden uiteindelijk met 25 minuten achterstand op nummer één, als 10e waar we tevreden mee waren. In de haven bracht de wedstrijdleiding  met een speedboot van de reddingsbrigade paling, makreel en een Juttertje aan boord en al voor we de sluis gepasseerd waren was de gebrachte waar naar binnen gewerkt.

Tjeerdo kwam ons met het Skuutje in de haven tegemoet en na het aanleggen kon het feest beginnen. Het bier vloeide rijkelijk en de sterke verhalen werden verteld. Het was voor de wedstrijdleiding best lastig om boven het geluid van de vrolijke gasten en bemanningen uit te komen.

De gasten van de Jong Assurantiën  waren hartstikke blij en Hans en Marc en Jan waren een wedstrijd rijker met de Wieringer aak WR4 van Kees Hos. Kees en Iris hartelijk dank dat wij gebruik mochten maken van jullie prachtige schip.